ЕКСКУРЗИЯ ДО АРМЕНИЯ - ИНДИВИДУАЛНА ПРОГРАМА - 8 ДНИ/ 7 НОЩУВКИ

Дати:
ЕКСКУРЗИЯ ДО АРМЕНИЯ - ИНДИВИДУАЛНА ПРОГРАМА - 8 ДНИ/ 7 НОЩУВКИ
1201 лв.
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Вид транспорт: Собствен транспорт
Период: Август-Октомври 2017г.
Продължителност: 7 нощувки/ 8 дни
Хотел: 3*/4*
Група: 2 човека /4 човека
Екскурзовод: англоговорeщ
Хранения:BB (закуски)
                                         

 1- ВИ  ДЕН - ЕРЕВАН
 
Пристигане в Ереван. (Zvartnots International Airport). Посрещане на летището и трансфер до хотела. Настаняване в 14:00. Почивка.
Обиколен тур на Ереван
Ереван е столица на Армения, основан през 782 пр.Хр. , и е един от най-старите градове в света.(2798 г). Наричан е „розовият град”, заради цвета на камъните с които са построени повечето сгради.
Ереван е признат в целия свят с  хубавата си и чиста вода, с гостоприемните си  хора и разбира се със спиращата дъха гледка към Свещенната планина Арарат. Планината, както и множеството забележителни църкви привличат много поклонници.Украсен с примамливи площади ,прекрасни музеи и галерии , одухотворен с много театри ,университети, ресторанти, кафенета и паркове, Ереван е много по-млад от много Западни столици.     
         Пешеходен тур, включващ Площада на Републиката- един от най-красивите площади в света,  Операта,  Народното събрание , Националната Академия на Науките, Парка на влюбените, комплекса Cascade и „ Mayer Hayastan””( в превод Майка Армения).
 
Продължаваме към YEREVAN BRANDY COMPANY( с дегустация на коняк)
Арменския коняк е гордостта на арменците: той съпътства всяка сватба и тържество, а неговата история може да се проследи назад във времето чак до Ной.
Производствената фабрика " YEREVAN BRANDY COMPANY " е създадена през 1887 г., когато Николай Тайриан е построил фабрика за коняк на мястото на стар замък. Скоро след това през 1900 г. Шустов, следващият собственик на фабриката, представя продукцията си на изложба в Париж и получава голямата наград. В допълнение към наградата, която получава, на Шустов му е дадено и разрешение да нарече произведената от него продукция с името Коняк. Това е началото и на голеният успех, тъй като през 1913 г. фабриката за коняк се превръща в една от 30-те компании, която има право да дава продукцията си на Негово Величество Императора.
Списъкът на любителите на арменския коняк включва много известни личности като Сър Уинстън Чърчил. В последните си години, Чърчил е бил попитан каква е тайната на дълголетието, а неговият отговор бил: "Никога не закъснявайте за обяд, пушете хавайски пури и пийте арменски коняк".
Ереванската фабрика за коняк е най-доброто място, от където може да получите информация за техниките на производство и да опитате тази легендарна напитка.
 
Трансфер до хотела. По желание вечеря срещу допълнително заплащане. Нощувка.
    
2-РИ ДЕН - ЕРЕВАН - ГАРНИ - ГЕГХАРД - ЕРЕВАН
 
Закуска в хотела.
 
МЕТЕНАДАРАН  - едно от най-старите и най-богати хранилища за ръкописи в света. Неговата колекция от около 17 000 ръкописа включва почти всички области от древна и средновековна арменска култура и науки - история, география, философия, право, медицина, математика, космография, теория на календара, алхимия, химия, преводи, литература и граматика, хронология , История на изкуството, миниатюри, музика и театър, както и ръкописи на арабски, персийски, гръцки, сирийски, латински, етиопски, индийски, японски и др. Освен всичко това, има множество пергаментови ръкописи, скици и фрагменти. През 1997 г. колекцията от древни ръкописи и книги е вписана в регистъра на програмата на ЮНЕСКО за световна памет.
Отпътуване за Котайк.
По пътя, ще направим кратка спирка на "CHARENTS ARCH", откъдето се открива спираща дъха гледка към долината Арарат и планината Арарат.
Следва посещение на Храма Гарни - Това е може би най-известната структура и символ на предхристиянска Армения.  Това е и единствената гръко-римска сграда с колонада в Армения и бившия Съветски съюз. Построен в чест на Бога на Слънцето. Той е бил лятната резиденция на арменските царе в продължение на 4 века.
Открит урок за направа на Арменски хляб –Лаваш , включен в нематериалното наследство на ЮНЕСКО.    
  Продължаваме към МАНАСТИРА ГЕГХАРД-чудо на арменската архитектура , построен през 13век. Това е уникален комплекс от пещерни конструкции, разположен в живописна долина. Наречен е Манастирът на свещеното копие заради вярването, че едно от копията, пронизали Исус на кръста, се съхранява тук. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.
Трансфер до Ереван.
Нощувка в хотела.
 
3-ТИ ДЕН - ЕРЕВАН - КХОР ВИРАП - АРЕНИ - НОРАВАНК - ГОРИС
 
Закуска в хотела.Отпътуване за южна Армения.
 
МАНАСТИРА ХОР ВИРАП е едно от светилищата на Арменската Апостолическа Църква и място за поклонение на хиляди вярващи.
Според една от легендите подземната тъмница, която е под формата на дълбока яма, някога е била пълна с отровни змии и скорпиони, и в нея са били хвърляни затворници. Именно тук според легендата, св. Григорий е бил хвърлен . Целта е била да бъде умъртвен, за да не може да проповядва християнството, но вместо това, той оцелял цели 13 години, изхранван от местна вдовица.Когато заточението му било прекратено, той се завърнал в царския двор и покръстил владетеля, превръщайки Армения в първата християнска държава.
През 642 г.Католикос Нерсес III изгражда параклис на мястото на тъмницата, който по-късно е разрушен и през 1662г. е построена сегашната църква Св.Аствацатсин.
 Продължаваме към Фабриката за производство на вино АРЕНИ(дегустаци на вино).
В Армения един от най-забележителните манастири е МАНАСТИРА НОРАВАНК,  който може да се наречеспокойно  шедьовър на архитектурата и дизайна.
НОРАВАНК(включен в предварителния списък на ЮНЕСКО за Световно наследство)е средновековен арменски манастир, впечатляващ не само с външния си вид , но и със заобикалящата го прекрасна природа.Смята се , че е пострен на свещено място.
Манастира е построен  през 12 в. върху територията на две по-ранни  църкви.
 
Трансфер до Горис.Нощувка в хотела.
 
4-ТИ ДЕН - ГОРИС - ХНДЗОРЕСК - ТАТЕВ - СЕВАН   
 
Закуска. Начало на обиколката.
 
Посещение на селището ХНДЗОРЕСК.
Виждали ли сте някога град или селище, където има стотици къщи и жилища, но няма никакви жители?Виждали ли сте някога „Мъртъв” град, където хората са живяли преди 50 години?
На 8 км. източно от Горис, на 1580м надморска височина , сред скали, пещери и природа се намира една от най-интересните забележителности на Армения-Стария Къндзореск.Това е уникално място, където всеки посетител се чувства, така все едно времето е спряло.Хората са живеели тук изолирани от цивилизацията в продължение на векове.Те са живеели сред скалите,защитени от  природата от врагове и животни, от студ и пек.Странно ,но  чак до 1958 г., когато Армения вече е достатъчно индустриализирана , тук все още е имало население. Инстинктът за продължаване на семейните традиции бил толкова силно вкоренен сред жителите на Къндзореск, че те пренебрегват всички постижения на цивилизацията и продължили да живеят в пешерите.
Стария Хндзореск е най-голямото село в Източна Армения.Новият Хндзореск се появява през 50-те години на ХХ в. и има около 2000 жители.
 
Селото е построено в дълбок пролом и първоначалн е наречено”Khor Dzhor” или „Khordzoresk,което означава дълбоко ждрело.По-късните модификации го преименували в Хндзореск, но все още то запазва първоначалното си значение.Къндзореск е известен с люлеещият се мост , който свързва двата бряга на селото.Той е дълъг 160 м.,широк е 1,5м и се издига на 36м. от земята.
Изгледът от  моста към дефилето е изумителен и е по-добре да го видите поне веднъж, вместо да слушате за него хиляди пъти.
 
МАНАСТИРА ТАТЕВ( включен в  предварителния списък за Световното  богатство на ЮНЕСКО) е шедьовър, в който се сливат гениалната средновековна архитектура и приказна природа на Армения.Няма никакво съмнение , че Татев е една от най-забележителните туристически атракции в света.Татев също е един от най-известните духовни и образователни центрове през Средновековието.
Татевският манастир се намира в южната част на Армения (област Сиуник), на ръба на гигантското ждрело.Стените на манастира изглеждат естествено продължение на скалата, която го издига нависоко. Пътят до манастира преминава през пролом с много стръмни склонове.
Посетителите могат да достигнат до Татевския манастир с автобус, или с Въжен лифт, който е най-дългият в света(5.7 км) и е регистрира в Книгата за рекордите на Гинес. Най-дългата двупътна кабина с двоен железопътен състав е 5, 752 м (18 871 фута). Невероятна гледка - сливането на небето и земята се отваря от кабината на кабинковия лифт от височина 320 м над пролома.
Има много истории за произхода на името на Татевския манастир.Според една от тях, когато била построена основната църква и трябвало да се положи кръста на купола, един от учениците направил кръст , който съответсвал на красотата на църквата и решил да го постави тайно в купола посреднощ. Въпреки това, той не успя да слезе незабелязано от господаря си. Когато видял разгневения си учител, той се хвърлил в бездната, като помолил Бог за крила ("tal tev" - "да даде крила"). Според друга  история,  става дума за група от застрашени християни, които помолили Бога за крила: "tev".
 
Трансфер до Севан, със Selim Pass.
Нощувка в Севан.
 
5-ТИ ДЕН - СЕВАН - ТСАКХАДЗОР - ЕРЕВАН  

Закуска в хотела.
Продължаваме към синята перла на Армения- ЕЗЕРОТО СЕВАН. То е най-голямото в региона и едно от най-високо разположените сладководни басейни в света.( намира се на 1950м. Надморска височина).Около 28 реки и потока се вливат в него , но само река Храздан извира от езерото.Севан е известен с различните  видове риба, и най-вече с ишкхан, което означава”принцесата на рибите”.  
МАНАСТИРА СЕВАНАВАНК  е разположен на полуостров на езерото Севан, като първоначално полуострова е бил остров.Съставан е от две църкви, които са построени през 874 г.
Според надписите открити на територията на манастира, той е основан от арменската принцеса Мариам, дъщеря на Ашот Първи, който по-късно става крал на Армения и основател на династията Багратуни.Севанаванк е една от тридесетте църкви, които Принцеса Мариам построява в памет на своя съпруг.
Но полуострова е бил религиозен център дълго преди построяването на манастира Севанаванк.Църквата Харутюн била построена от Григорий Илюминатор, основателя  на Арменската Апостолическа църква.
Има множество пейки пред църквите, където туристите могат да се насладят на зашеметяващи гледки към езерото , което си сменя цветовете в зависимост от времето.
 
Продължаваме с екскурзия до ТСАКХАДЗОР
           ТСАКХАДЗОР е курортен град, разположен на 55 км. североизточно от Ереван, в живописна местност.Името Тсакхадзор означава „дефилле на цветята”.Града е разположен на 1840м. Надморска височина, на източното било на планината Тегенис.Високи планинни ии гъсти гори обграждат града.
Тсакадзор е един от основните туристически и курортни градове в Армения.Прочут е с множеството си хотели, къщи за гости, къмпинги и спортни съоръжения.В близкото минало Тсакхадзор е бил домакин и основен олимпийски център на Зимните Олимпийски Игри в бившата СССР .Днес Тсакхадзор е бързо разрастващ се курортен град, където всяка година се появяват нови хотели , къщи за гости и центрове за отдих.
            Прекрасният манастир „Кечарис”, който се състои от две църкви и две камбанарии, е едно от съкровищата на Тсакхадзор.Основната църква на манастита Св.Григорий е построена през 1013г.
Тсакхадзор става много популярен и като ски курорт, особено след построяването на Лифта по склона на връх Тегхенис( 2900м.)
 
Трансфер до Ереван.
Нощувка в хотела.
        
6-ТИ ДЕН - ЕРЕВАН
 
 
Закуска в хотела.
Свободен ден в Ереван

7-МИ ДЕН - ЕРЕВАН - ЕЧМИАДЗИН - ЗВАРТНОТС - ЕРЕВАН
 
Закуска в хотела.Начало на тура.
 
Посещение на Катедралата Св.Ечмиадзин.
През 301г. Армения става Първата Християнска Държава в Света. Арменците приемат християнството , като държавна религия в голяма степен благодарение на усилията на Св. Григорий Илюминатор, който привлича към християнската религия арменския крал Тирадиата III , а в последствие и  цялото население. И така, Григорий Илюминаторът, известен също като Григорий Просветителят или Григор Лусаворич, изиграва огромна роля в разпространяването на християнството в Армения.Смята се , че един ден св. Григории имал видение, в което Исус Христос слезнал на земята със златен чук и ударил с него мястото, на което трябвало да се построицърквата. В крайна сметка църквата е построена през 301 г. и е наречена Майката Църква на Светия Ечмиадзин, което преведено от армейски означава „ слизането на Единородния Син”.       
Катедралата ЕЧМИАДЗИН е разположена в града Ечмиадзин, основан през първата половина на 2 век.(първоначално наричан Вагхаршапат).През 1441 се превръща в религиозен център на Армения.В наши дни той е духовен и административен център на Арменската Апостолическа Църква. Тя е заобиколена от красиви градини и пространства.
Следва обиколка на Катедралния музей.
5 км след Ечмиадзин се намират руините на Храма Звартнотс.Храмът е построен през 7 век, в съответствие с дизайна на Католикос Нерсес III, “Строителят”.По-късно през 10 век е разрушен по време на земетресение.Звартос е триетажна сграда, с централно-куполна система и впечатляващо великолепие.Смята се за едно от чудесата на арменската архитектура.

Трансфер до Ереван.

Следва посещение на ВЕРНИСАЖА-голям отворен пазар, който се намира в Ереван, върху площ от 600 м. На пазара могат да се видят различни видове традиционни произведения на изкуството, като дървени фигурки , традициони килими, стари колекции монети и медальони, книги, сребърни бижута,музикални инструменти и др.
Продължаваме към пазара за плодове в Ереван.
Нощувка в хотела.
 
8-МИ ДЕН - ОТПЪТУВАНЕ
 
Закуска в хотела.Освобождаване на стаите в 12:00
Трансфер до летището. Отпътуване .
        
Цена на човек в двойна стая
Hotel 2 човека
Sedan
(1-3 места)
4 човека
Vito
(4-7 места)
2 човека
Sedan
(1-3 места)
4 човека
Vito
(4-7 места)
Aug. 1-Sept. 15 Sept. 16-Oct. 31
Paris Hotel 4* или подобен
http://www.parishotel.am
943 € 708 € 931 € 696 €
Messier 53 Hotel 4* или подобен 894 € 660 € 883 € 648 €
 
14th Floor Hotel  3+* или подобен
https://www.booking.com/hotel/am/fourteenth-floor.ru.html
878 € 644 € 867 € 632 €
Hotel Silachi 3* или подобен
https://hotelsilachi.am/ru
860 € 625 € 848 € 614 €
 

 

Цената включва

 
 • 7 нощувки в хотел 3*/4* в двойна стая, с включени закуски
 • Трансфери (летище-хотел-летище)
 • Лицензиран транспорт по време на цялото пътуване
 • Англоговорещ екскурзовод/Рускоговорещ екскурзовод
 • Вхосни такси за музеите и всички забележителности
 • Дегустация на коняк
 • Дегустация на вино
 • Открит урок за правене на Арменски хляб-Лаваш
 • Билет за въжения лифт в Татев
 • Билет за лифта в Тсакхадзор
 • Минерална вода в буса
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в чужбина

Цената не включва

 
 • Самолетен билет – има възможности за полети от София с Aeroflot или Austrian airlines – около 330 евро на човек с включени летищни такси. Има и директен полет от Истанбул с авиокомпания AtlasGlobal – около 90 евро на човек с включени летищни такси. Цените на самолетните билети могат да бъдат различни в зависимост от наличните свободни места в полетите.
 • обяди и вечери
 • бакшиши за портиера и екстри в хотела( обаждания, мини бар и др.)
Оферта № Е109


Задай въпрос