ЕКСКУРЗИЯ ДО АРМЕНИЯ - ИНДИВИДУАЛНА ПРОГРАМА - 8 ДНИ/ 7 НОЩУВКИ

Дати:
ЕКСКУРЗИЯ ДО АРМЕНИЯ - ИНДИВИДУАЛНА ПРОГРАМА - 8 ДНИ/ 7 НОЩУВКИ
1201 лв.
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Вид транспорт: Собствен транспорт
Период: Август-Октомври 2017г.
Продължителност: 7 нощувки/ 8 дни
Хотел: 3*/4*
Група: 2 човека /4 човека
Екскурзовод: англоговорeщ
Хранения:BB (закуски)
                                         

 1- ВИ  ДЕН - ЕРЕВАН
 
Пристигане в Ереван. (Zvartnots International Airport). Посрещане на летището и трансфер до хотела. Настаняване в 14:00. Почивка.
Обиколен тур на Ереван
Ереван е столица на Армения, основан през 782 пр.Хр. , и е един от най-старите градове в света.(2798 г). Наричан е „розовият град”, заради цвета на камъните с които са построени повечето сгради.
Ереван е признат в целия свят с  хубавата си и чиста вода, с гостоприемните си  хора и разбира се със спиращата дъха гледка към Свещенната планина Арарат. Планината, както и множеството забележителни църкви привличат много поклонници.Украсен с примамливи площади ,прекрасни музеи и галерии , одухотворен с много театри ,университети, ресторанти, кафенета и паркове, Ереван е много по-млад от много Западни столици.     
         Пешеходен тур, включващ Площада на Републиката- един от най-красивите площади в света,  Операта,  Народното събрание , Националната Академия на Науките, Парка на влюбените, комплекса Cascade и „ Mayer Hayastan””( в превод Майка Армения).
 
Продължаваме към YEREVAN BRANDY COMPANY( с дегустация на коняк)
Арменския коняк е гордостта на арменците: той съпътства всяка сватба и тържество, а неговата история може да се проследи назад във времето чак до Ной.
Производствената фабрика " YEREVAN BRANDY COMPANY " е създадена през 1887 г., когато Николай Тайриан е построил фабрика за коняк на мястото на стар замък. Скоро след това през 1900 г. Шустов, следващият собственик на фабриката, представя продукцията си на изложба в Париж и получава голямата наград. В допълнение към наградата, която получава, на Шустов му е дадено и разрешение да нарече произведената от него продукция с името Коняк. Това е началото и на голеният успех, тъй като през 1913 г. фабриката за коняк се превръща в една от 30-те компании, която има право да дава продукцията си на Негово Величество Императора.
Списъкът на любителите на арменския коняк включва много известни личности като Сър Уинстън Чърчил. В последните си години, Чърчил е бил попитан каква е тайната на дълголетието, а неговият отговор бил: "Никога не закъснявайте за обяд, пушете хавайски пури и пийте арменски коняк".
Ереванската фабрика за коняк е най-доброто място, от където може да получите информация за техниките на производство и да опитате тази легендарна напитка.
 
Трансфер до хотела. По желание вечеря срещу допълнително заплащане. Нощувка.
    
2-РИ ДЕН - ЕРЕВАН - ГАРНИ - ГЕГХАРД - ЕРЕВАН
 
Закуска в хотела.
 
МЕТЕНАДАРАН  - едно от най-старите и най-богати хранилища за ръкописи в света. Неговата колекция от около 17 000 ръкописа включва почти всички области от древна и средновековна арменска култура и науки - история, география, философия, право, медицина, математика, космография, теория на календара, алхимия, химия, преводи, литература и граматика, хронология , История на изкуството, миниатюри, музика и театър, както и ръкописи на арабски, персийски, гръцки, сирийски, латински, етиопски, индийски, японски и др. Освен всичко това, има множество пергаментови ръкописи, скици и фрагменти. През 1997 г. колекцията от древни ръкописи и книги е вписана в регистъра на програмата на ЮНЕСКО за световна памет.
Отпътуване за Котайк.
По пътя, ще направим кратка спирка на "CHARENTS ARCH", откъдето се открива спираща дъха гледка към долината Арарат и планината Арарат.
Следва посещение на Храма Гарни - Това е може би най-известната структура и символ на предхристиянска Армения.  Това е и единствената гръко-римска сграда с колонада в Армения и бившия Съветски съюз. Построен в чест на Бога на Слънцето. Той е бил лятната резиденция на арменските царе в продължение на 4 века.
Открит урок за направа на Арменски хляб –Лаваш , включен в нематериалното наследство на ЮНЕСКО.    
  Продължаваме към МАНАСТИРА ГЕГХАРД-чудо на арменската архитектура , построен през 13век. Това е уникален комплекс от пещерни конструкции, разположен в живописна долина. Наречен е Манастирът на свещеното копие заради вярването, че едно от копията, пронизали Исус на кръста, се съхранява тук. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.
Трансфер до Ереван.
Нощувка в хотела.
 
3-ТИ ДЕН - ЕРЕВАН - КХОР ВИРАП - АРЕНИ - НОРАВАНК - ГОРИС
 
Закуска в хотела.Отпътуване за южна Армения.
 
МАНАСТИРА ХОР ВИРАП е едно от светилищата на Арменската Апостолическа Църква и място за поклонение на хиляди вярващи.
Според една от легендите подземната тъмница, която е под формата на дълбока яма, някога е била пълна с отровни змии и скорпиони, и в нея са били хвърляни затворници. Именно тук според легендата, св. Григорий е бил хвърлен . Целта е била да бъде умъртвен, за да не може да проповядва християнството, но вместо това, той оцелял цели 13 години, изхранван от местна вдовица.Когато заточението му било прекратено, той се завърнал в царския двор и покръстил владетеля, превръщайки Армения в първата християнска държава.
През 642 г.Католикос Нерсес III изгражда параклис на мястото на тъмницата, който по-късно е разрушен и през 1662г. е построена сегашната църква Св.Аствацатсин.
 Продължаваме към Фабриката за производство на вино АРЕНИ(дегустаци на вино).
В Армения един от най-забележителните манастири е МАНАСТИРА НОРАВАНК,  който може да се наречеспокойно  шедьовър на архитектурата и дизайна.
НОРАВАНК(включен в предварителния списък на ЮНЕСКО за Световно наследство)е средновековен арменски манастир, впечатляващ не само с външния си вид , но и със заобикалящата го прекрасна природа.Смята се , че е пострен на свещено място.
Манастира е построен  през 12 в. върху територията на две по-ранни  църкви.
 
Трансфер до Горис.Нощувка в хотела.
 
4-ТИ ДЕН - ГОРИС - ХНДЗОРЕСК - ТАТЕВ - СЕВАН   
 
Закуска. Начало на обиколката.
 
Посещение на селището ХНДЗОРЕСК.
Виждали ли сте някога град или селище, където има стотици къщи и жилища, но няма никакви жители?Виждали ли сте някога „Мъртъв” град, където хората са живяли преди 50 години?
На 8 км. източно от Горис, на 1580м надморска височина , сред скали, пещери и природа се намира една от най-интересните забележителности на Армения-Стария Къндзореск.Това е уникално място, където всеки посетител се чувства, така все едно времето е спряло.Хората са живеели тук изолирани от цивилизацията в продължение на векове.Те са живеели сред скалите,защитени от  природата от врагове и животни, от студ и пек.Странно ,но  чак до 1958 г., когато Армения вече е достатъчно индустриализирана , тук все още е имало население. Инстинктът за продължаване на семейните традиции бил толкова силно вкоренен сред жителите на Къндзореск, че те пренебрегват всички постижения на цивилизацията и продължили да живеят в пешерите.
Стария Хндзореск е най-голямото село в Източна Армения.Новият Хндзореск се появява през 50-те години на ХХ в. и има около 2000 жители.
 
Селото е построено в дълбок пролом и първоначалн е наречено”Khor Dzhor” или „Khordzoresk,което означава дълбоко ждрело.По-късните модификации го преименували в Хндзореск, но все още то запазва първоначалното си значение.Къндзореск е известен с люлеещият се мост , който свързва двата бряга на селото.Той е дълъг 160 м.,широк е 1,5м и се издига на 36м. от земята.
Изгледът от  моста към дефилето е изумителен и е по-добре да го видите поне веднъж, вместо да слушате за него хиляди пъти.
 
МАНАСТИРА ТАТЕВ( включен в  предварителния списък за Световното  богатство на ЮНЕСКО) е шедьовър, в който се сливат гениалната средновековна архитектура и приказна природа на Армения.Няма никакво съмнение , че Татев е една от най-забележителните туристически атракции в света.Татев също е един от най-известните духовни и образователни центрове през Средновековието.
Татевският манастир се намира в южната част на Армения (област Сиуник), на ръба на гигантското ждрело.Стените на манастира изглеждат естествено продължение на скалата, която го издига нависоко. Пътят до манастира преминава през пролом с много стръмни склонове.
Посетителите могат да достигнат до Татевския манастир с автобус, или с Въжен лифт, който е най-дългият в света(5.7 км) и е регистрира в Книгата за рекордите на Гинес. Най-дългата двупътна кабина с двоен железопътен състав е 5, 752 м (18 871 фута). Невероятна гледка - сливането на небето и земята се отваря от кабината на кабинковия лифт от височина 320 м над пролома.
Има много истории за произхода на името на Татевския манастир.Според една от тях, когато била построена основната църква и трябвало да се положи кръста на купола, един от учениците направил кръст , който съответсвал на красотата на църквата и решил да го постави тайно в купола посреднощ. Въпреки това, той не успя да слезе незабелязано от господаря си. Когато видял разгневения си учител, той се хвърлил в бездната, като помолил Бог за крила ("tal tev" - "да даде крила"). Според друга  история,  става дума за група от застрашени християни, които помолили Бога за крила: "tev".
 
Трансфер до Севан, със Selim Pass.
Нощувка в Севан.
 
5-ТИ ДЕН - СЕВАН - ТСАКХАДЗОР - ЕРЕВАН  

Закуска в хотела.
Продължаваме към синята перла на Армения- ЕЗЕРОТО СЕВАН. То е най-голямото в региона и едно от най-високо разположените сладководни басейни в света.( намира се на 1950м. Надморска височина).Около 28 реки и потока се вливат в него , но само река Храздан извира от езерото.Севан е известен с различните  видове риба, и най-вече с ишкхан, което означава”принцесата на рибите”.  
МАНАСТИРА СЕВАНАВАНК  е разположен на полуостров на езерото Севан, като първоначално полуострова е бил остров.Съставан е от две църкви, които са построени през 874 г.
Според надписите открити на територията на манастира, той е основан от арменската принцеса Мариам, дъщеря на Ашот Първи, който по-късно става крал на Армения и основател на династията Багратуни.Севанаванк е една от тридесетте църкви, които Принцеса Мариам построява в памет на своя съпруг.
Но полуострова е бил религиозен център дълго преди построяването на манастира Севанаванк.Църквата Харутюн била построена от Григорий Илюминатор, основателя  на Арменската Апостолическа църква.
Има множество пейки пред църквите, където туристите могат да се насладят на зашеметяващи гледки към езерото , което си сменя цветовете в зависимост от времето.
 
Продължаваме с екскурзия до ТСАКХАДЗОР
           ТСАКХАДЗОР е курортен град, разположен на 55 км. североизточно от Ереван, в живописна местност.Името Тсакхадзор означава „дефилле на цветята”.Града е разположен на 1840м. Надморска височина, на източното било на планината Тегенис.Високи планинни ии гъсти гори обграждат града.
Тсакадзор е един от основните туристически и курортни градове в Армения.Прочут е с множеството си хотели, къщи за гости, къмпинги и спортни съоръжения.В близкото минало Тсакхадзор е бил домакин и основен олимпийски център на Зимните Олимпийски Игри в бившата СССР .Днес Тсакхадзор е бързо разрастващ се курортен град, където всяка година се появяват нови хотели , къщи за гости и центрове за отдих.
            Прекрасният манастир „Кечарис”, който се състои от две църкви и две камбанарии, е едно от съкровищата на Тсакхадзор.Основната църква на манастита Св.Григорий е построена през 1013г.
Тсакхадзор става много популярен и като ски курорт, особено след построяването на Лифта по склона на връх Тегхенис( 2900м.)
 
Трансфер до Ереван.
Нощувка в хотела.
        
6-ТИ ДЕН - ЕРЕВАН
 
 
Закуска в хотела.
Свободен ден в Ереван

7-МИ ДЕН - ЕРЕВАН - ЕЧМИАДЗИН - ЗВАРТНОТС - ЕРЕВАН
 
Закуска в хотела.Начало на тура.
 
Посещение на Катедралата Св.Ечмиадзин.
През 301г. Армения става Първата Християнска Държава в Света. Арменците приемат християнството , като държавна религия в голяма степен благодарение на усилията на Св. Григорий Илюминатор, който привлича към християнската религия арменския крал Тирадиата III , а в последствие и  цялото население. И така, Григорий Илюминаторът, известен също като Григорий Просветителят или Григор Лусаворич, изиграва огромна роля в разпространяването на християнството в Армения.Смята се , че един ден св. Григории имал видение, в което Исус Христос слезнал на земята със златен чук и ударил с него мястото, на което трябвало да се построицърквата. В крайна сметка църквата е построена през 301 г. и е наречена Майката Църква на Светия Ечмиадзин, което преведено от армейски означава „ слизането на Единородния Син”.       
Катедралата ЕЧМИАДЗИН е разположена в града Ечмиадзин, основан през първата половина на 2 век.(първоначално наричан Вагхаршапат).През 1441 се превръща в религиозен център на Армения.В наши дни той е духовен и административен център на Арменската Апостолическа Църква. Тя е заобиколена от красиви градини и пространства.
Следва обиколка на Катедралния музей.
5 км след Ечмиадзин се намират руините на Храма Звартнотс.Храмът е построен през 7 век, в съответствие с дизайна на Католикос Нерсес III, “Строителят”.По-късно през 10 век е разрушен по време на земетресение.Звартос е триетажна сграда, с централно-куполна система и впечатляващо великолепие.Смята се за едно от чудесата на арменската архитектура.

Трансфер до Ереван.

Следва посещение на ВЕРНИСАЖА-голям отворен пазар, който се намира в Ереван, върху площ от 600 м. На пазара могат да се видят различни видове традиционни произведения на изкуството, като дървени фигурки , традициони килими, стари колекции монети и медальони, книги, сребърни бижута,музикални инструменти и др.
Продължаваме към пазара за плодове в Ереван.
Нощувка в хотела.
 
8-МИ ДЕН - ОТПЪТУВАНЕ
 
Закуска в хотела.Освобождаване на стаите в 12:00
Трансфер до летището. Отпътуване .
        
Цена на човек в двойна стая
Hotel 2 човека
Sedan
(1-3 места)
4 човека
Vito
(4-7 места)
2 човека
Sedan
(1-3 места)
4 човека
Vito
(4-7 места)
Aug. 1-Sept. 15 Sept. 16-Oct. 31
Paris Hotel 4* или подобен
//www.parishotel.am
943 € 708 € 931 € 696 €
Messier 53 Hotel 4* или подобен 894 € 660 € 883 € 648 €
 
14th Floor Hotel  3+* или подобен
https://www.booking.com/hotel/am/fourteenth-floor.ru.html
878 € 644 € 867 € 632 €
Hotel Silachi 3* или подобен
https://hotelsilachi.am/ru
860 € 625 € 848 € 614 €
 

 

Цената включва

 
 • 7 нощувки в хотел 3*/4* в двойна стая, с включени закуски
 • Трансфери (летище-хотел-летище)
 • Лицензиран транспорт по време на цялото пътуване
 • Англоговорещ екскурзовод/Рускоговорещ екскурзовод
 • Вхосни такси за музеите и всички забележителности
 • Дегустация на коняк
 • Дегустация на вино
 • Открит урок за правене на Арменски хляб-Лаваш
 • Билет за въжения лифт в Татев
 • Билет за лифта в Тсакхадзор
 • Минерална вода в буса
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в чужбина

Цената не включва

 
 • Самолетен билет – има възможности за полети от София с Aeroflot или Austrian airlines – около 330 евро на човек с включени летищни такси. Има и директен полет от Истанбул с авиокомпания AtlasGlobal – около 90 евро на човек с включени летищни такси. Цените на самолетните билети могат да бъдат различни в зависимост от наличните свободни места в полетите.
 • обяди и вечери
 • бакшиши за портиера и екстри в хотела( обаждания, мини бар и др.)
Оферта № Е109


Задай въпрос
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах
Политика за определяне на правилата за достъп до лични данни
 
Администратор на лични данни за целите на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и Съвета на Европа от 27.04.2016 относно защитатана физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директивата 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните/GDPR) и в съответствие с националните закони и подзаконови актове се явява ДАН ТРАВЕЛ ЕООД, гр. Пловдив, бул. Никола Вапцаров 36, ет.6, ап. 17.

 
 1. Определения
Термини като „лични данни”, „обработване” и пр. са по смисъла на чл. 4 на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и Съвета на Европа от 27.04.2016 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директивата 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните/GDPR) и е в съответствие с националните закони и подзаконови актове.
 1. „Лични данни” означава всяка информация, свързана с идентифицирането на физическо лице или физическо лице, което може да бъде идентифицирано пряко или непряко (вкл. чрез трети лица), без значение по един или повече признаци.
 2. „Субект на данни” означава физическо лице, чиито лични данни се събират, обработват и т.н., без значение по какъв начин и от коя от страните.
 3. „Обработване на лични данни” означава всяка операция или съвкупност от операции, извършвана/и с лични данни или с набор от лични данни чрез автоматични или други средства като събиране, записване, съхраняване, изтриване и пр.
 
 1. Настоящата политика има за цел да регламентира правилата за достъп от страна на служители на дружеството до данни на субекти на личните данни, които се обработват от администратора.
 
ДАН Травел ЕООД събира и обработва единствено данните на лица, необходими за извършване на предлаганата туристическа услуга и ги пази отговорно и законосъобразно. В това си качество ДАН Травел действа като обработващ на лични данни.
 
ДАННИ ЗА КОНТАКТ С ЛИЦЕ, отговарящо за защита на личните Ви данни:
 

 
 1. При прилагане на политиката следва да бъдат спазвани и техническите и организационни мерки за сигурност, подробно описани в Инструкцията за защита на лични данни, с която всички служители са запознати.
 
 1. Лични данни, които ДАН Травел ЕООД събира и обработва са:
 
„Обикновени” лични данни:
 • Собствено име, презиме и фамилия
 • Домашен или служебен адрес
 • Дата на раждане/възраст, ЕГН
 • Имейл адрес
 • Номер на лична карта/паспорт за самоличност и свързаните с това дата на издаване и дата на изтичане на съответния документ
 • Адрес на интернет протокол (IP)
 • Идентификационен номер на „бисквитка” – нашите сайтове www.dantravel.bg, www.go2plovdiv.bg използват бисквитки, без които нито един от сайтовете не би могъл да предостави коректни услуги. Посещавайки някои от нашите сайтове, субектът приема използването на бисквитки.
Видове бисквитки, които използват нашите сайтове са:
Задължителни бисквитки, които са необходими за правилното функциониране на системата на уейбсайтовете, като позволяват да се поддържа логическата сесия между клиентския браузер (профил) и сървъра.
Аналитични бисквитки, които дават информация за броя посещения на сайтовете ни и благодарение на тях се анализира дали нашите потребители работят лесно с него и дали сме отговорили на често задавани въпроси (бисквитки на Google Analytics). Те не дават иннформация за лични данни, а само показват колко страници са били разгледани, колко пъти са били посетени дадени страници, от какъв вид устройство и са анонимни. За Google Analytics използваме и анонимизиране на IP адресите посредством _anonymizelp, като аналитичните данни се пазят за максимум 50 месеца.
Функционални бисквитки, които позволяват предоставянето на по-персонализирана услуга (например запазване на последно търсене на оферта) и така да се използват оптимално функциите на сайта, като те не съхраняват лична информация.
Бисквитки за прецизно таргетиране, динамичните бисквитки на Facebook, Google и др. не използваме.
Субектът може сам да управлява настройките на бисквитките, които се получават от нашите сайтове чрез настройките на браузера, който ползва.
 
„Специални” категории данни
 • ЕГН (единен граждански номер) за случаите, когато това е необходимо, за да може да изпълним договорните си отношения или сме задължени по закон.
 • Чувствителни данни – данни за здравословното ви състояние чрез болничните листове (само за наши служители)
 • Родствени връзки, когато това е необходимо за изпълнението на договорните отношения например при оферти за меден месец или годишнини, както и за малолетни/непълнолетни лица под опека на субекта.
 
 1. Източници на лични данни
 • Директно от субекта
 • Обществено достъпен публичен регистър – ТР, ИР, Национален туристически регистър към Министерство на туризма
 • Туристически агенти, които се явяват обработващи данните за целите на туристическите услуги, които предоставяме.
 • Туроператори-партньори
 • Фирми, които се явяват обработващи лични данни (например при фирмени пътувания, инсентиви и др.)
 
 1. Цели и принципи на използването на лични данни, които се събират и обработват от ДАН Травел ЕООД
 • Обработването на личните данни на субекта са във връзка и с цел да се изпълни и/или сключи договор за предоставяне на туристическа услуга – организирано пътуване, отделен елемент от пътуване или свързана с него услуга като например лична карта/паспорт са необходими при хотелско настаняване/издаване на бордна карта/списъци за преминаване на границата, телефонен номер/имейл ни е необходим за обратна връзка със субекта – изпращане на документи за пътуване и пр., ЕГН за сключване на задължителната медицинска застраховка за пътуване в чужбина и пр. на основание чл. 6 ал. 1 от Регламента: Изпълнение на задълженията на ДАН Травел ЕООД по договор, в това число: за защита на правата и законните интереси на лицата, които засягат субекта или представляваните от него лица, за да може да защитим жизнено важни техни интереси (при настъпването на застрахователно събитие, необходимост от промени по резервация и пр.)
 • С цел спазването на законовото задължение, което се прилага спрямо ДАН Травел ЕООД
 • За целите на законния интерес на ДАН Травел ЕООД
 • За целите на директния маркетинг
 • Изрично получено съгласие от субекта като клиент на ДАН Травел ЕООД
 
 1. Основания за събирането на лични данни
 • Обработването е необходимо за спазване на законновите ни задължения
 • По силата на сключен договор за изпълнение на определени услуги със субекта на лични данни
 • Въз основа на заявка по телефон, факс, на място в офиса или чрез друго средство за масова комуникация.
 • Въз основа на интереси, преследвани от нас или от трети страни – наши партньори, които биха били следните:
*легитимният ни интерес е пряко свързан с осъществения от нас предмет на дейност за изпълнение на договорните ни отношения за предоставяне на съответната услуга
*интересите ни и тези на трети страни в областта на търговията, правната сигурност и данъчната политика произтичат от естеството на осъществяваната от нас търговска дейност.
*трети страни, които работят с нас са счетоводна кантора, туроператори, агенти, превозвачи, адвокати, екскурзоводи, застрахователи и пр., чийто интерес произтича пряко от упражняваната от тях дейност.

 
 1. Личните данни се съхраняват от ДАН ТРАВЕЛ ЕООД на хартиен носител (под формата  на Договори за организирано пътуване, издадени фактури, издадени самолетни билети/бордни карти) или в електронен вариант (под формата на Договори за организирано пътуване, издадени фактури, самолетни билети/бордни карти и пр. документи, свързани с пътувания) и в съответствие с изискванията на Закона за туризма, Закона за счетоводството, Закона за задълженията и договорите, Конвенция за международно гражданско въздухоплаване, Статут и регулации на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), Международна конвенция за превоз на пътници и багаж по железници (С IV), Международна конвенция за железопътни превози (COTIF), ЗДДС за целите на данъчното облагане, Закона за гражданската регистрация (необходим, за да се настаните на мястото, където ще отседнете), Закона за банките и банковите разплащания, Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекс за застраховането, Регламент (ЕС) №1177/2010, Регламент (ЕО) № 261/2004 и други нормативни актове, които пряко или непряко уреждат взаимоотношенията между субекта и администратора на на лични данни.
 
 1. Право на достъп до тези данни имат
 • само оторизираните за това служители на ДАН Травел като това става с определени нива на достъп до определена по вид лична информация, която е предварително дефинирана за всеки отделен служител.
 
Достъпът на служителите се осъществява по следния начин: чрез потребителско име и парола в електронна система, в която се отчита и записва както момента на достъпа, така и нивото на достъп, до което имат право съответните служители.
В длъжностната характеристика на всеки от служителите са предвидени специфични задължения във връзка с достъпа до личните данни, като всеки служител е запознат със задълженията си и е получил екземпляр от длъжностната характеристика.
Служителят получава парола за достъп при започване на работа и има право да я използва за периода на времетраене на трудовия договор и само в рамките на работните дни и работното му време или извън тях в случаите, когато това се налага по обективни причини (обаждане от субекта във връзка с неточно, непълно или пр. изпълнение на договорните отношения, във връзка с искане за оказване на съответната помощ на субекта във връзка с определени туристически услуги и пр.) Неизпълнението на това задължение се счита за нарушение. При прекратяване на трудовия договор паролата за достъп на съответния служител се изтрива/унищожава.
Паролата се променя веднъж на три месеца, както и по желане на работодателя в случай на съмнения за злоупотреба с информацията, до която служителят има достъп.
Служителите, които имат достъп до системите със записи, нямат право да предоставят паролата си за достъп на друг служител или на външно лице.

 
 • Туристически агенти и членове на БАТА и АБТТА, вписани в националния туристически регистър към Министерстово на туризма и/или съответните туристически регистри в чужбина (т.6 от ПРЗ на Закона за туризма)
 • Хотелиери (Закон за гражданската регистрация)
 • Обслужващата ни счетоводна фирма (Закон за счетоводството)
 • Администрации, пред които кандидастваме за визи
 • Авиопревозвачи и членове на ИАТА
 • Превозвачи, когато е необходимо включително и по силата на международни договори
 • Застрахователни компании
 • НАП
 • Органите на държавната власт
 • Адвокатската кантора/юрист в случай на защита на лигитимния ни интерес
 1. Принципи при обработването на лични данни
 • Законосъобразност, добросъвестност и прозрачност
 • Ограничение на целите на обработване
 • Съотносимост с целите на обработването и свеждане до минимум на събраните данни
 • Точност и актуалност на данните
 • Ограничение на съхранението с оглед постигането на целите
 • Цялостност и поверителност на обработване и гарантиране на подходящо ниво на сигурност на личните данни.
 
 1. ДАН Травел ЕООД не събира и не обработва лични данни по подразбиране.
 2. Съгласие за предоставяне на лични данни
Със сключването на договор за организирано пътуване/заявка за издаване на самолетен билет или договор за предоставяне на друга туристическа услуга субекта изрично декларира, че доброволна и при спазването на всики законови основания за изискването на личните му данни ги е предоставил, като предварително се е запознал с политиката на ДАН Травел за събирането, обработването и съхравянавето на лични данни, достъпна и на сайтовете на ДАН Травел ЕООД.
Съгласието си относно обработването на лични данни може да бъде оттеглено след писмено заявяване за оттегляне на съгласие в свободна форма на място в офисите или чрез имейл (писмо) по всяко време след приключване на договорните отношения между администратора и субекта.
Администраторът се задължава да заличи личните данни на субекта, който е пожелал това изрично, но спазвайки всички нормативни актове, които касаят дейността му и с оглед на времето, за което те го задължават да пази съответните лични данни, ако това е записано в тези нормативни актове.
 1. ДАН Травел предоставя личните данни на субекта на държави извън ЕС само и единствено в случаите, когато това се налага от договорните отношения (настаняване в страна извън ЕС или други туристически услуги, които трябва да бъдат осъществени на територия на страна извън ЕС).
 2. ДАН Травел НЕ продава лични данни на никого.
 3. ДАН Травел съхранява личните данни в срокове, регламентирани от
 • Законови основания
 • По чл. 91 от Закона за туризма – 2 години от изтичане на договора и допълнително 6 месеца за движение на правна преписка, ако има такава
 • До изтичане на общата 5-годишна давност при договорните отношение на основание чл.111 от Закона за задълженията и договорите (с възможност за удължаване до 6 месеца, ако има движение по правна преписка)
 • 10 (десет) години по Закона за счетоводството и/или завършване на ревизията и/или насрещната проверка от НАП, ако същата не е приключила до изтичането на този 10-годишен период.
 • При трудови и осигурителни правоотношения 50 (петдесет) години
 • При съдебни производтсва до изтичане на 5 години след архивиране на делото в съда (с оглед на събиране на разноски)
 • При договорни основания (освен ако обработването не е законово и ако Закона не ни задължава да запазим данните за по-дълъг срок)
 • При закупуване на самолетен билет и/или хотелска резервация чрез ДАН Травел ЕООД – до завършване на съответното пътуване.
  Данните могат да бъдат запазени след това, ако субектът е създал потребителски профил с цел да ползва отстъпки и пр.
 • След изтичане на срока, в който могат да се предявят на претенции по договора
 1. Субектът има право:
 • Да поиска копие или достъп от/до личните данни, които се събират, обработват и съхраняват от ДАН Травел ЕООД  по всяко време и в удобен за прехвърляне към друг администратор на лични данни вид,без да бъдете възпрепятствани от наша страна.
 • Да поиска коригиране без ненужно забавяне на неточни лични данни, както и да бъдат заличени вече неактуални такива данни.
 • Да поиска заличаване на лични данни при наличието на някои от следните основания
 • Данните вече не са необходими за целта, за която са били събрани
 • Оттеглено е съгласието за събирането и съхранието им
 • Когато обработването им е незаконосъобразно
 • Когато трябва да бъдат изтрити с цел спазването на правно задължение по правото на ЕС или правото на държава-членка, което се прилага спрямо администратор на лични данни
 • Да поиска ограничаване на обработването на лични данни, като в този случай те могат да бъдат само съхранявани, но не и обработвани. Отказът трябва да е задължително в писмен вид.
 • Да оттегли съгласието за обработка на лични данни по всяко време писмено към администратора
 • Да възрази срещу определени видове обработка като директен маркетинг
 • Да възрази срещу автоматизирана обработка на лични данни
 • На жалба до Европейския надзорен орган в случай на нарушаване на правата съгласно горепосоченото и приложимо законодателство за защита на личните данни, както следва: КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ
Гр. София 1592, бул. Проф Цветан Лазаров 2, тел. 02 915 3 518, klzd@government.bg, klzd@cpdp.bg
 
 • ДАН Травел ЕООД може да откаже заличаването на лични данни по следните причини:
 • За спазване на законово задължение от наша страна или за изпълнение на задача от обществен интерес
 • По причини от обществен интерес
 • За целите на архивирането в обществен интерес, за научни изледвания или за статистически цели, доколкото съществува вероятност заличаването да направи невъзможно или сериозно да затрудни постигането целите на това обработване.
 • За установяване, упражняване или защита на правни интереси
 • При упражняването правото на свобода на изразяването и правото на информация
 
 
 Настоящата политика е приета и одобрена със заповед на Изпълнителния директор. ​​